Voor een betere ervaring op de site,
zet je telefoon in de portretmodus.
Bedankt en geniet van je bezoek!
Bel ons op +33 4 50 33 10 96
nl
fr en nl
Alpe d'Huez
Bourg Saint Maurice
Chamonix-Mont-Blanc
Champagny en Vanoise
Châtel
Flaine
La Plagne
La Rosière
La Toussuire
Le Corbier
Le Grand Bornand
Les Carroz
Les Contamines Montjoie
Les Deux Alpes
Les Gets
Les Houches
Les Menuires
Les Saisies
Manigod
Megève
Montgenèvre
Notre Dame de Bellecombe
Oz - Vaujany
Peisey-Vallandry
Praz-sur-Arly
Sainte Foy Tarentaise
Saint-Gervais les Bains
Samoëns
Tignes
Val Cenis
Valmorel
Vars
reizigers
Volwassenen
Kinderen - 13 jaar
Bevestigen
Zoek uw verblijf
Alpe d'Huez
Bourg Saint Maurice
Chamonix-Mont-Blanc
Champagny en Vanoise
Châtel
Flaine
La Plagne
La Rosière
La Toussuire
Le Corbier
Le Grand Bornand
Les Carroz
Les Contamines Montjoie
Les Deux Alpes
Les Gets
Les Houches
Les Menuires
Les Saisies
Manigod
Megève
Montgenèvre
Notre Dame de Bellecombe
Oz - Vaujany
Peisey-Vallandry
Praz-sur-Arly
Sainte Foy Tarentaise
Saint-Gervais les Bains
Samoëns
Tignes
Val Cenis
Valmorel
Vars
reizigers
Volwassenen
Kinderen - 13 jaar
Bevestigen
  1. Home
  2. De CGH-ervaring
  3. Onze skigidsen
  4. Berggastronomie

Berggastronomie

Wat is er exotischer dan een kennismaking met de berggastronomie? Onder de lokale specialiteiten vindt u traditionele gerechten, typische kazen uit de regio, desserts, wijn en likeuren.
 

1 - Berg gerechten

Tijdens uw skivakantie deze winter of zomer in de Alpen kunt u vele typische berggerechten proberen.
Onder de niet te versmaden gerechten, raden wij u aan om die met gesmolten kaas te proberen, die u zullen opwarmen na een mooie dag van wintersport...
 
Tot de beroemdste (en beste) behoort natuurlijk de tartiflette, gemaakt met boerenreblochon, aardappelen, uien en spekjes (en room, afhankelijk van het recept, maar dat is een andere discussie!).
 
De Savoyaardse fondue is ook een van de belangrijkste gerechten van uw verblijf in de bergen! Hoe kun je dit heerlijke recept weerstaan? Het bestaat uit drie kazen gesmolten in een caquelon: Beaufort, Comté en Emmental worden gemengd met een teentje knoflook en een beetje witte wijn en/of Kirschlikeur. Het wordt in het midden van de tafel geplaatst en gegeten door stukjes brood op de beroemde "fonduepan" te dopen! Pas op dat je geen stukje brood in de schaal verliest, want de traditie wil dat je een penning krijgt!
 
Wat raclette betreft, dat is ook heel gezellig. Deze keer is het een kwestie van heerlijke plakjes kaas smelten in individuele pannetjes, door ze onder de verwarming van het racletteapparaat te plaatsen. Ook al zijn we gewend een raclettekaasplateau samen te stellen (gewoon, gerookt, berenknoflook...), u kunt er ook andere soorten kaas aan toevoegen, zoals geitenkaas of reblochon... Raclette gaat vergezeld van een assortiment vleeswaren (lokaal, uiteraard!), aardappelen, augurken en een lekkere groene salade.
 
Croziflette, minder bekend, is een tartiflette waarbij de aardappelen zijn vervangen door de beroemde crozets: kleine vierkante pasta van gewone, boekweit, volkoren of cantharellen. Een genot...
 
Reblochonade is de neef van raclette. Hij bestaat uit een in tweeën gesneden reblochonkaas die in een kleine pan onder de grill wordt gesmolten. Dit gerecht wordt geserveerd met aardappelen, augurken en groene salade. Als je het niet kent, raden we je aan het te proberen! 
 
Péla Savoyarde is typisch voor het Aravis-gebergte. Het lijkt erg op tartiflette, behalve dat het in een pannetje wordt gekookt en de aardappelen bruin worden in plaats van gekookt.
 
Croute au fromage is een smakelijk gerecht van sneetjes brood gedrenkt in witte wijn en knoflook, gerookt spek en kaas, alles gebakken in de oven. 
 
Berthoud is een gerecht afkomstig uit de streek van de Chablais, langs de oevers van het beroemde meer van Leman. Geserveerd in schaaltjes, bevat het abondance kaas, knoflook, Madeira en droge witte wijn uit Savoie.
De matouille lijkt op de berthoud, maar wordt bereid met Savooie tomme. Het wordt geserveerd met aardappelen en vleeswaren.

De diots of de pormoniers van de Savoie zullen de worstliefhebbers in vervoering brengen. Deze twee specialiteiten worden bereid met varkensvlees. Dioten worden gekookt in witte wijn met uien en sjalotten. Pormonier wordt ook wel kruidenworst genoemd, omdat het vlees wordt gemengd met spinazie, snijbiet en prei. Beide worsten worden geserveerd met gekookte aardappelen, crozets of polenta. Diots kan ook worden geserveerd met potchon: een salade met geitenkaas, witte wijn, tomaten en aardappel.
 
Farçon is een typisch Savoyaards gerecht uit de Middeleeuwen. Destijds werd het bereid met kool, maar tegenwoordig wordt het vaak vervangen door aardappelen gekookt met varkensvlees, gedroogd fruit en pruimen. Dit gerecht suddert enkele uren in de barakinvorm.
 
Voor degenen die een lichter gerecht wensen, bestaat de Savoyaardse salade uit raclettekaas, aardappelen, (licht in bergstijl, akkoord!), groene salade, rauwe ham, croutons, pijnboompitten, tomaten en champignons.
 
U vindt er ook veel oude gerechten zoals de Savoyaardse burger, de raclette turnover, de Savoyaardse gratin, het bergpannetje of de raclettebroodjes en -taartjes.

2- Berg desserts

Fijnproevers worden niet overgeslagen en kunnen hun zoete trek stillen tijdens hun wintersportvakantie of hun familie-uitstapje in de zomer.
Hier is onze selectie van heerlijke desserts die u in het resort kunt proeven:
 
De Saint Genix is een lekkere pralinebrioche gewikkeld in rood en wit papier dat de kleuren van de Savoyaardse vlag voorstelt.
De Savoiecake is een zachte, ultralichte cake die gewoon of besmeerd met jam, honing of spread kan worden gegeten. Het is ontstaan in de 14e eeuw en de bereiding ervan is heel eenvoudig: gewoon eieren, bloem, suiker, vanillesuiker en gist mengen.
Fijnproevers of liefhebbers van een beetje chocolade bij hun koffie zullen dol zijn op chocoladetruffels: deze kleine smeltballetjes bestrooid met chocoladepoeder zullen uw smaakpapillen verrukken. Ze zijn ontstaan in Chambéry in de Savoie in 1895.
 
Bugnes zijn een culinaire specialiteit van het hertogdom Savoie, gemaakt van een gefrituurd deeg in een langwerpige vorm en bestrooid met suiker. Het wordt vooral in februari gegeten.
 
De bosbessentaart is te vinden in bakkerijen en restaurants in de zomer, nadat de bosbessen zijn geplukt in de Franse Alpen.
 
De matafaim is een soort dikke pannenkoek: deze zoete cake is gevuld met appels. Het kan ook gezouten worden met aardappelen en kaas.

Rissoles uit de Savoie lijken op bugnes of donuts. Ze kunnen worden gevuld met appels of bosbessen en bestaan al sinds de middeleeuwen.
 
Bescoin is een specialiteit van het Arve-dal in de Haute-Savoie en werd traditioneel door peetouders aan hun petekinderen gegeven tijdens dorpsfeesten die "vogues" worden genoemd. Deze mooie gouden brioche is op smaak gebracht met anijs en saffraan.

3- Savoie wijnen:

Dit zijn AOP-wijnen die voornamelijk in de Savoie en de Haute-Savoie worden geproduceerd, hoewel sommige uit de Isère en de Ain komen. Het is een regionale benaming.
 
Tot de witte wijnen van de Savoie behoren Apremont, Chignin, Roussette, Abymes, Chautagne, Chignin-Bergeron, Crépy, Cruet, Jongieux, Marignan, Marin, Montmélian, Ripaille en Saint-Jeoire-Prieuré en Ayze. Witte wijnen worden meestal gemaakt van Jaquère, Mondeuse en Altesse druiven, maar Chardonnay, Aligoté, Chasselas en Gringet komen ook voor.
 
Hoewel minder talrijk dan de witte, zijn er verschillende rode wijnen uit de Savoie, zoals Arbin, Chautagne, Chignin, Jongieux en Saint-Jean-de-la-Porte.
De druivenrassen waaruit deze wijnen bestaan zijn: Gamay, Mondeuse, Pinot Noir, Cabarnet Franc, Cabarnet Sauvignon en Persan.
 
De mousserende wijnen zijn Seyssel en Crémant de Savoie. 
 
En bij een aperitief gaat er niets boven het proeven van rioutes, een ovaal koekje met een gat in het midden dat in de Savoie in een glas rode wijn wordt gedoopt. Het wordt gemaakt van brooddeeg, anijs, eieren en melk.

4- Berg likeuren:

De ster van de bergen, en de bekendste, is natuurlijk Genepi. Het wordt bereid uit een plant met digestieve eigenschappen die groeit in steenheuvels tussen 2500 en 3200 meter boven de zeespiegel.
 
Een likeur die net zo bekend is als Génépi is Chartreuse, die wordt gemaakt door monniken die de paters Chartreux worden genoemd. Het is een alcohol van 55 graden. Er is groene Chartreuse en gele Chartreuse.
 
Gentiaanlikeur is uitgevonden in de 18e eeuw en wordt gemaakt van een bekendere alcohol: Suze.
Sapinette is een likeur gemaakt van de knoppen van dennenbomen. Het wordt ijskoud gedronken en geserveerd in een houten fles.
Hysop is een heerlijke zoete likeur met paarse wilde bloemen. Het wordt gedronken om bronchitis te voorkomen. 
Mede is een drank die al jaren wordt gemaakt van berghoning: hoe hoger de bijenkorven waaruit de honing wordt gehaald, hoe beter de drank.
Violette likeur: dit kleine drankje met een zeer vrouwelijke kleur staat bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen.
Bergmuntlikeur: zeer verfrissend, u kunt tijdens de infusie meer of minder munt, verbena of linde toevoegen.
 
Wij herinneren u er uiteraard aan dat al deze likeuren met mate moeten worden geconsumeerd, ook al helpen ze bij het verteren van rijke Savoyaardse en Haute Savoyaardse gerechten.

Vertrek met een gerust hart
Omdat ieders gezondheid bijzonder belangrijk voor ons is

Flexibiliteit om te
annuleren of te veranderen.
Uw verblijf Flexibiliteit voor
Verzekering
gekoppelde annulering
naar Covid 19

Doe met ons mee
op sociale netwerken

Vind ons op Facebook, Twitter, Youtube, Pinterest en Instagram. Aarzel niet om onze publicaties te delen en er commentaar op te geven!