Wat is er exotischer dan een kennismaking met de berggastronomie? Onder de lokale specialiteiten vindt u traditionele gerechten, typische kazen uit de regio, desserts, wijn en likeuren.
1 - Berg gerechten
Tijdens uw skivakantie deze winter of zomer in de Alpen kunt u vele typische berggerechten proberen.
Onder de niet te versmaden gerechten, raden wij u aan om die met gesmolten kaas te proberen, die u zullen opwarmen na een mooie dag van wintersport...
Tot de beroemdste (en beste) behoort natuurlijk de tartiflette, gemaakt met boerenreblochon, aardappelen, uien en spekjes (en room, afhankelijk van het recept, maar dat is een andere discussie!).
De Savoyaardse fondue is ook een van de belangrijkste gerechten van uw verblijf in de bergen! Hoe kun je dit heerlijke recept weerstaan? Het bestaat uit drie kazen gesmolten in een caquelon: Beaufort, Comté en Emmental worden gemengd met een teentje knoflook en een beetje witte wijn en/of Kirschlikeur. Het wordt in het midden van de tafel geplaatst en gegeten door stukjes brood op de beroemde "fonduepan" te dopen! Pas op dat je geen stukje brood in de schaal verliest, want de traditie wil dat je een penning krijgt!
Wat raclette betreft, dat is ook heel gezellig. Deze keer is het een kwestie van heerlijke plakjes kaas smelten in individuele pannetjes, door ze onder de verwarming van het racletteapparaat te plaatsen. Ook al zijn we gewend een raclettekaasplateau samen te stellen (gewoon, gerookt, berenknoflook...), u kunt er ook andere soorten kaas aan toevoegen, zoals geitenkaas of reblochon... Raclette gaat vergezeld van een assortiment vleeswaren (lokaal, uiteraard!), aardappelen, augurken en een lekkere groene salade.
Croziflette, minder bekend, is een tartiflette waarbij de aardappelen zijn vervangen door de beroemde crozets: kleine vierkante pasta van gewone, boekweit, volkoren of cantharellen. Een genot...
Reblochonade is de neef van raclette. Hij bestaat uit een in tweeën gesneden reblochonkaas die in een kleine pan onder de grill wordt gesmolten. Dit gerecht wordt geserveerd met aardappelen, augurken en groene salade. Als je het niet kent, raden we je aan het te proberen!
Péla Savoyarde is typisch voor het Aravis-gebergte. Het lijkt erg op tartiflette, behalve dat het in een pannetje wordt gekookt en de aardappelen bruin worden in plaats van gekookt.
Croute au fromage is een smakelijk gerecht van sneetjes brood gedrenkt in witte wijn en knoflook, gerookt spek en kaas, alles gebakken in de oven.
Berthoud is een gerecht afkomstig uit de streek van de Chablais, langs de oevers van het beroemde meer van Leman. Geserveerd in schaaltjes, bevat het abondance kaas, knoflook, Madeira en droge witte wijn uit Savoie.
De matouille lijkt op de berthoud, maar wordt bereid met Savooie tomme. Het wordt geserveerd met aardappelen en vleeswaren.
De diots of de pormoniers van de Savoie zullen de worstliefhebbers in vervoering brengen. Deze twee specialiteiten worden bereid met varkensvlees. Dioten worden gekookt in witte wijn met uien en sjalotten. Pormonier wordt ook wel kruidenworst genoemd, omdat het vlees wordt gemengd met spinazie, snijbiet en prei. Beide worsten worden geserveerd met gekookte aardappelen, crozets of polenta. Diots kan ook worden geserveerd met potchon: een salade met geitenkaas, witte wijn, tomaten en aardappel.
Farçon is een typisch Savoyaards gerecht uit de Middeleeuwen. Destijds werd het bereid met kool, maar tegenwoordig wordt het vaak vervangen door aardappelen gekookt met varkensvlees, gedroogd fruit en pruimen. Dit gerecht suddert enkele uren in de barakinvorm.
Voor degenen die een lichter gerecht wensen, bestaat de Savoyaardse salade uit raclettekaas, aardappelen, (licht in bergstijl, akkoord!), groene salade, rauwe ham, croutons, pijnboompitten, tomaten en champignons.
U vindt er ook veel oude gerechten zoals de Savoyaardse burger, de raclette turnover, de Savoyaardse gratin, het bergpannetje of de raclettebroodjes en -taartjes.